Microscopisch onderzoek.
Door het uitvergroten van vaste bestanddelen, worden specifieke structuren zichtbaar die met het blote oog niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Het principe van de microscopie.

Microscopie is een eeuwenoude oude techniek, die nog steeds van grote waarde is en waarmee vaak ook op snelle wijze een antwoord gegeven kan worden bij bepaalde problemen.
Zo kan het zijn dat een dierlijke grondstof (bijvoorbeeld voor honden- en kattenvoer) een goed eiwit gehalte heeft, maar dat dit hoge eiwitgehalte mede bepaald wordt door toevoeging van verenmeel, of door een onnatuurlijke bron als ammoniumsulfaat.

Ook wordt microscopisch onderzoek nog veelvuldig gebruikt bij het ontleden van de samenstelling van veevoeders en het bepalen van de zuiverheid van diverse grondstoffen.
Identificeren van deeltjes verontreiniging behoort ook tot de mogelijkheden.

Een overzicht:

  • Kwaliteit grondstof (plantaardig)
  • Kwaliteit dierlijke grondstoffen
  • Zuiverheid van granen/zaden
  • Moederkoren, ongewenste onkruidzaden in graan
  • Bijmenging/verontreiniging kwantitatief
  • Identificatie van onkruidzaden
  • Identificatie van insecten
  • Resten verpakkingsmaterialen e.d. Kwantitatief
  • Aanwezigheid van schimmel
  • Dierlijke bestanddelen in voeder/grondstof
  • Controle van de voersamenstelling a.d.h.v receptuur
  • Opgave samenstellende bestanddelen
  • Globale procentuele samenstelling voer/concentraat

Accreditatie/certificering
Het microscopisch onderzoek in diervoedermonster voer ik als microscopist van Nutrilab B.V. voor Nutrilab uit op de locatie Steenbergen. Dit onderzoek valt grotendeels onder de GMP-erkenning (TS 4.1). Zie voor de scope van de GMP-erkenning: https://portal.gmpplus.org/nl-NL/cdb/laboratories/
Het onderzoek naar dierlijke bestanddelen in diervoedermonsters (Nutrilab-methode A451 en A.491) wordt door Nutrilab B.V. uitgevoerd overeenkomstig EU-verordening: nr. 152/2009 (bijlage VI; Pb. L. 54/103-107), aangevuld met de wijzigingen vastgelegd in de EU-Uitvoeringsverordening 2022/893 (08-06-2022; Pb. L.155/24-35). Nutrilab B.V. is voor de methoden A451 en A491 ook ISO-17025-geaccrediteerd onder nummer L.136. Zie: https://www.rva.nl/?search-filter=scopes&s=nutrilab 
Uw monsters voor microscopisch onderzoek kunt u rechtstreeks naar de locatie Steenbergen (Graaf Hendrikstraat 3D, 4651 TB Steenbergen) zenden, want vanuit deze locatie is er de mogelijkheid om de monsters rechtstreeks in te boeken in het systeem van Nutrilab B.V. Rapportage en facturatie volgen dan (automatisch) vanuit de hoofdlocatie van Nutrilab in Giessen.

 

Technisch materiaalonderzoek kan eveneens m.b.v. microscopie worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan (vocht)schade bij kleine elektronische componenten.

In combinatie met digitale fotografie kan ook het één en ander worden vastgelegd. Bijvoorbeeld bij verzekeringskwesties of als er uitsluitsel nodig is bij een dispuut.

Heeft uw product een verfijnde structuur en zou u deze als promotiemateriaal gefotografeerd willen hebben, dan kan dit natuurlijk ook! (middels micro-/macrofotografie)


Meer dan 30 jaar ervaring en diverse microscopische apparatuur staan tot uw beschikking!
Neem contact op voor de mogelijkheden voor uw vraagstuk en de bijbehorende tariefstelling.

Uw microscopist,
Marcel van den Heuvel
Labor ActivA BV
Nutrilab Microscopie

Publiceren op LinkedIn
Delen op Facebook
Tweet deze webpagina
deel dit op: